Biografie

Biografie

Ria van der MeulenMijn naam is Ria van der Meulen. Schilderen is mijn grootste passie. Mijn werk signeer ik met Riam.

Rotterdam is mijn geboortestad. Later verhuisde ik naar Reeuwijk en weer later naar Amersfoort. Nu woon ik in Arnhem.
In Rotterdam studeerde ik verpleegkunde, en in Arnhem psychosociaal werk en agogisch werk. Tegelijkertijd volgde ik opleidingen in de schilderkunst.

Goede leermeesters heb ik gehad. De beeldende kunstenares en docente Rie Bouters uit Reeuwijk stimuleerde mijn enthousiasme en mijn groei in het schilderen. In Amersfoort was de Utrechtse kunstenaar en docent Gérard Grassère mijn leermeester. Veel olieverfschilderijen kwamen in deze periode tot stand waarin mijn eigen stijl steeds duidelijker zichtbaar werd.

In Zutphen volgde ik een driejarige scholing in kunstzinnige en spirituele therapie. Hierbij leerde ik een heel andere en nieuwe manier van schilderen kennen, die mij aansprak en enorm inspireerde. Er ontstonden vele, kleurrijke schilderingen in de transparante techniek. Op deze weg ben ik steeds verder doorgegaan.

Op Wikisage vindt u verdere informatie.

Ik ben lid van de NABK, de Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars. (NABK).
Verder sta ik op de site: Onlinekunstenaars en op pagina 230 van het Online Kunstboek 2017.

Bij de transparante schildertechniek wordt laag voor laag sterk verdunde acrylverf geschilderd op dik aquarelpapier. Een nieuwe laag kan pas worden aangebracht als de onderliggende verflaag droog is. .

Met deze werkwijze ontstaan soms wel vijftig of meer transparante lagen, waardoor een boeiende en eindeloze schakering van kleuren, vormen, licht en schaduw ontstaat. De natuur, een oervorm uit de natuur of een thema kan hierbij een inspiratiebron zijn; een andere keer volg ik vooral mijn intuïtie, en laat het gewoon gebeuren. Al schilderend ontstaat dan een proces van zoeken naar evenwicht en harmonie, tussen beweging en rust, licht en donker, kleuren en vormen.

Deze zoektocht blijft mij boeien!

Mijn werk kan dynamisch zijn en vol leven. Dan weer verstild en naar binnen gekeerd. Er lijkt soms een verborgen boodschap aanwezig te zijn. Het is aan de toeschouwer om die diepere betekenis te ontdekken!

De vreugde van het schilderen en niet de nadruk op prestatie wil ik graag overbrengen op anderen. Ik begeleid daarom geregeld mensen naar ontspanning, vrijheid en hun eigen kracht. Vanuit een innerlijke rust kunnen zij het wezen van de kleuren met hun schoonheid en kwaliteiten zelf beleven. Al schilderend kan worden ervaren, dat kleuren een helende werking op de mens hebben.

Ook maak ik monoprints. De monoprinttechniek is een vlakdruktechniek voor het maken van één tot drie afdrukken.De afbeelding, die soms zeer verassend is, wordt vervolgens gedroogd.Vanuit de verbondenheid met het gegeven, werk ik daarna de schildering met oliepastelkrijt of een andere materiaal verder uit.

Voor mij een spannend, speels en zoekend gebeuren met een bijzonder resultaat!